De actuele hypotheekrente en waarom deze nu stijgt

De actuele hypotheekrente en waarom deze nu stijgt

Als je een huis wilt gaan kopen of je wilt gaan verhuizen naar een ander koophuis dan is het belangrijk om je opnieuw te verdiepen in de hypotheek. Een hypotheek is een lening die je bij een bank af kan sluiten om de aankoop van een nieuwe woning te financieren. Evenals andere soorten leningen gaat ook een hypotheek gepaard met een bepaalde rente. Deze rente wordt ook wel de hypotheekrente genoemd. De hypotheekrente stel je vast samen met de bank waarbij je de lening afsluit. De hoogte van de hypotheekrente is afhankelijk van verschillende factoren en kan variëren over de tijd. Zo zien we dat de laatste tijd de hypotheekrente stijgt. Maar hoe kan het precies dat de hypotheekrente stijgt? En wat is de actuele hypotheekrente gemiddeld?

De actuele hypotheekrente

De rente die je exact zult betalen over de hypothecaire lening die je afsluit bij een bank is afhankelijk van veel verschillende factoren. Zo speelt het inkomen dat je hebt een belangrijke rol. Daarnaast speelt ook de waarde van het huis dat je wilt kopen een belangrijke rol. Andere factoren die van invloed zijn kunnen de euribor rente zijn en de kapitaalmarktrente. 

Maar wat is nu de actuele hypotheekrente die je betaald over een lening voor een nieuwe woning? De actuele hypotheekrente is een zeer variabel gegeven. Deze verandert bijna elke dag. Ook kan de rente die verschillende banken bieden van elkaar verschillen. Zo kan de hypotheekrente rabobank verschillen van de abn amro hypotheekrente en de ing hypotheekrente. 

Als je de actuele hypotheekrente van verschillende aanbieders met elkaar vergelijkt is het belangrijk om goed na te denken met welke aanbieder je in zee gaat. Immers, doordat de hypotheekrente stijgt ben je wellicht geneigd om in zee te gaan met de aanbieder die de laagste rente aanbiedt. Echter, dit hoeft niet altijd de beste hypotheekrente te zijn. Pas als je in gesprek gaat met een hypotheekadviseur zul je ontdekken welke hypotheekrente het beste bij jou past.

Waarom stijgt de hypotheekrente?

Inmiddels is het al vaak genoeg in het nieuws geweest: de hypotheekrente stijgt. Het maakt niet uit naar welke aanbieder je kijkt, zowel bij de rabobank hypotheekrente, de ing hypotheekrente en de abn amro hypotheekrente is een stijging te zien. Maar waarom is dit eigenlijk zo? En wat is de hypotheekrente verwachting voor de toekomst? Verwachten we dat de hypotheekrente nog verder stijgt? Speelt de 10 jaars rente een rol in de stijging van de hypotheekrente? Dit zijn allerlei belangrijke vragen die je kunt stellen wanneer je onderzoek doet naar verschillende hypotheken.

Waarom stijgt de hypotheekrente?

De meest voor de hand liggende reden voor de stijging van de hypotheekrente is de toenemende inflatie. Door allerlei verschillende omstandigheden en gebeurtenissen wereldwijd wordt ons geld met de dag minder waard. Dit wordt ook wel inflatie genoemd. Als de inflatie toeneemt dan heeft dit een effect op de rente. Overheden moeten wereldwijd geld lenen om hun activiteiten te financieren. En meer vraag naar geld doet de prijs van geld uiteraard stijgen, waardoor de rentes die betaald moeten worden toenemen. Daarom is er een vergelijkbare stijging van rente te zien op de markt voor hypotheken en de kapitaalmarktrente.

Een stijgende hypotheekrente, hoe nu verder?

Het is lastig om te voorspellen hoe de hypotheekrente zich in de toekomst gaat ontwikkelen. Als je hypotheekrente verwachting stelt dat de hypotheken in de komende jaren nog meer gaan stijgen dan kan het handig zijn om je hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een 10 jaars rente waarbij je het percentage aan rente dat je maandelijks over je hypothecaire lening betaald vastzet voor een periode van 10 jaar. Op deze manier zul je geen of minder last ondervinden van de stijgende rentes. Je kunt je hypotheekrente vastzetten wanneer je een lening hebt bij verschillende aanbieders. Zo biedt de hypotheekrente rabobank de mogelijkheid om je hypotheekrente vast te zetten maar biedt de hypotheekrente ing deze mogelijkheid. Wil jij weten welke mogelijkheden jouw bank biedt? Ga dan in gesprek met een hypotheekadviseur.

Het nadeel van het vastzetten van je hypotheekrente is dat je niet meer kan profiteren van de dalende rente. Immers, de hypotheekrente stijgt momenteel maar deze stijging hoeft natuurlijk niet jaren aan te houden. De actuele hypotheekrente kan daarom veel hoger liggen dan de rente over vijf jaar. En als het rentepercentage dat jij vastgezet hebt met de actuele hypotheekrente hoger is dan dit percentage in de toekomst, dan zul je in de toekomst dus te veel betalen. Gelukkig bieden sommige aanbieders zoals de hypotheekrente ing en de rabobank hypotheekrente hiervoor flexibele leningen aan waarbij je profiteert van dalingen in de rente en geen last ondervindt van stijgingen van de actuele hypotheekrente.

De gevolgen voor de huizenmarkt

Als de hypotheekrente stijgt dan heeft dit een negatief effect op de huizenmarkt. De hypotheekrente stijgt huizenprijzen dalen dan. Dit komt omdat met hoge maandelijkse lasten minder mensen geïnteresseerd zijn in het kopen van een huis. En als we kijken naar het marktwerkingsmechanisme van vraag en aanbod dan zien we dat dit tot gevolg heeft dat de prijs daalt wanneer het aanbod weinig verschilt en de vraag daalt. 

Dus: de hypotheekrente stijgt huizenprijzen dalen. Ondanks de lage maandelijkse kosten kun je met de juiste strategie wel profiteren van de dalende huizenprijzen. Wil je verhuizen en wil je een strategisch bod maken? Ga dan in gesprek met je makelaar en een hypotheekadviseur om zo optimaal te profiteren van de huidige marktsituatie.